MARTIN PIAGGIO Poeta dialettale genovese |
A TORTA PASQUALINN-A(*)
di Martin Piaggio (1774/1843)
Beneita mille votte e beneix-ïa
E benedetta quella magnettinn-a
Chi sa fa ûnn-a torta pasqualinn-a
E ve-a presenta cäda e brustolïa;
beneito sae quell’êuggio chi l’amm ïa,
e quell’ödô ch’a manda da vixinn-a;
l’erbetta, o coccon fresco de pollinn-a
e qulla prescinsêua chi scappa via;
beneita segge a meizoa cö cannello,
o siaso e a faenn-a chi se lascia tiâ
e l’êuio choi ven zù comme ûn spiscioello;
beneito segge o forno fornâ,
o testo, o tondo, a ciûmma cö cotello…
e questa bocca chi ne pêu mangiâ!
La torta pasqualina
Mille volte benedetta sia e ancora benedetta quella manina, che sa fare una Torta Pasqualina e ve la presenta calda e abbrustolita; Sia benedetto l’occhio che la può ammirare e quella fragranza che emana l’erbetta, l’uovo fresco di gallinella e quella cagliata che trabocca; Benedetta sia la madia col matterello, il setaccio e la farina che si lascia tirare, e l’olio che vien giù con uno zampillo; Benedetto sia il forno col fornaio. Il tegame, il piatto, la piuma col coltello… e quella bocca che ne può mangiare!
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